gronasen-hensI hönsgården hittar ni lite olika raser, bland annat:

Dvärgkochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de så kallade urdvärgarna, det vill säga att det inte finns någon motsvarande stor ras. Rasen är känd i Europa sedan 1800-talet. Den är en robust och tålig dvärghönsras som till sitt sätt är lugn och går lätt att få tam. Den är även en god värpras. Det finns många godkända färgvarianter för dvärgkochin. Rasen finns även i friserad variant. En höna väger omkring 750 gram och en tupp väger omkring 850 gram. Äggen är ljusa och väger ungefär 30 gram. Hönorna är ruvvilliga och ser efter kycklingarna väl.

Hedemorahönan är en svensk lantras som härstammar från Dalarna. Dessa höns har en lång tradition som brudgåvor och har funnits på gårdar i Hedemoratrakten så länge man minns och kan berätta. Hedemorahönan är medelstor till storleken och finns i en mängd olika färgvarianter. Tupparna väger ungefär 2-2,5 kg och hönorna 1,5-2 kg. Hedemorahöns är ofta lugna och orädda. De har god ruvförmåga och de tar väl hand om sina kycklingar.

Skånsk Blommehöna är även den en svensk lantras. Den är från sydskånska slättsbygden. I byarna Vomb, Tofta och Esarp hittades gårdsflockar som tillsammans utgör dagens blommehöns. Den är den största svenska lantrasen. Tuppen väger ungefär 2,5-3,5 kg och hönan 2-2,5 kg.