hastar-gronasen-6177-3Vi har 3 st hästar i parken. Av raserna paint, welsh och shetlandsponny.

Paint

Paint eller American Paint Horse, är en hästras som utvecklats i USA. Det finns strikta krav för härstamning och endast hästar där härstamningen kan verifieras kan registreras som painthäst. Hästarna registreras i American Paint Horse Association som har en ”affiliate” i Sverige: Swedish Paint Horse Association.

Painthästen är en välbyggd häst som alltid är antingen skäckfärgad, dvs fläckig eller helfärgad. Hästarna är mellan 145 och 165 cm i mankhöjd och är idag mest populär inom westernridning och rancharbete. I USA där hästarna är omåttligt populära används de dock inom all slags ridsport och även till körning. Det finns ca 800 000 registrerade painthästar i världen, varav 1000 av dem i Sverige.

Goddess of Snow kallad Flingan är född 2009. Hon tränas och tävlas i westernridning.

Welsh

Welshponnyn var ursprungligen en korsning mellan den mindre welsh mountain-ponnyn och de större welsh cob-typerna. De båda är uråldriga raser och härstammar från samma bas av gamla bergsponnyer som utvecklades ur de hästar som fördes till Storbritanien från Asien av kelterna. Även romarnas hästar influerade de hästar som senare levde på hedarna snarare än uppe i bergen.

Welsh ponnyn är idag en mycket attraktiv ponny. Det är en ädel ridponny med massa ponnykaraktär. En orädd och stark liten häst med stor hoppförmåga samtidigt som de har ett lugnt och lätthanterligt temperament som gör den till en utmärkt ridponny för unga ryttare. Den används idag ofta till både  lättare nöjesridning och till tävling. Många kör också med sina ponnyer. Welshponnyns attraktiva utseende och goda hållning gör att de även passar som utställningsponnyer.

Caramell är född 2009. Hon rids inom western och lättare hoppning.

Shetlandsponny

Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland.Shetlandsponnyns ursprung är relativt okänt men troligtvis härstammar de från skandinaviska ponnyer och ponnyer som fördes från Asien av kelterna under 200-100-talet f. Kr.

Under 1800-talet användes ponnyerna för att transportera torv och senare i kolgruvor i Storbritannien men har nu blivit populära som ridponnyer för barn, till körning och även i ponnygalopp, ponnytrav och inom cirkusen. Man kan även se shetlandsponnyer i djurparker och numera även som handikapphästar inom terapin.

Shetlandsponnyn är en lättfödd och mycket sund ponny med ett lätthanterligt men något egensinnigt temperament. De passar utmärkt som barnponny och kan även köras av vuxna. Shetlandsponnyn är mycket liten och blir oftast aldrig över 107 cm i mankhöjd men i förhållande till sin storlek är shetlandsponnyn ett av världens starkaste hästdjur.

RosaLinda är född 1999. Snällare häst än henne får man leta efter. Hon startade sin karriär inom travet. Idag körs och rids hon.