getter-gronasen-6157-2Afrikansk Dvärgget (Capri hircus) har på senare år blivit ett populärt husdjur både hemma och i djurparker. Ursprungligen så härstammar den från Kamerun och Norra Afrika, där den var ett lättskött och trevligt köttdjur som kunde gå på karga marker där få andra tamdjur klarade sig. I Afrika och Asien så kan man idag finna dessa getter i det vilda. De är i grunden gräsätare, men kan anpassa sin kost till det som finns att äta så som sly, bark m.m.

De afrikanska dvärggetterna är i grunden vana vid kraftiga väderväxlingar då de i Afrika kan pendla från extrema regn till extrem torka på relativt kort tid, vilket gör att de har en bra förmåga att anpassa sig till det klimat de lever i. Geten går dräktig i ca 150 dygn och får sedan oftast 2 killingar.

Den afrikanska dvärggeten blir oftast inte högre än 50 cm i mankhöjd och väger mellan 20-40 kilo. Den är ett bra och trevligt sällskapsdjur och kan vara din vän upp till 10-15 år! Dvärggeten används sällan som köttdjur, då det är lite kött på dem och idag lever de främst som sällskapsdjur och ”gräsklippare”!

getter-gronasen-1591-2 getter-gronasen-6484-2